søndag 12. januar 2014

1814 mirabilis et horribilis, fælt og fint

Tenke seg til at vi allerede er over en uke inn i 2014! Og at det har gått 200 år siden det som Hanna i Haugen, den yngste og største av oss Søstrene på Værket, kaller Annus mirabilis, miraklåret. Hu er så fin på det, Hanna, liker å prale med latin. Men det er ikke hu som har funnet på å kalle 1814 for mirakelåret. Det var slottspresten på Akershus, Claus Pavels, som skrev det i dagboka si, den 31. desember, siste dagen i 1814.


Det var heller et Annus horribilis, sier je som heter Karine Mosedotten og er eldst og minst. Et frøktelig dårlig år, da han vesle keiser Napoleon dreiv på og herja rundt i Europa med hæren sin og vi hadde bark i brødet og måsa i grauten fordi det var handelsblokade og dårlig med korn. Og krig blei det, mellom Norge og Sverige. Og tre konger hadde vi det året, og ingen av dem kunne snakke norsk, og den ene virka så dårlig at kronprinsen måtte overta. Og je datt på rompa i ei kuruke oppi Eineåsen, og fikk vepsestikk på leppa som je måtte legge en svær måsadott oppå og fikk hele kjeften full! Annus horribilis! Et frøktelig år!

Jammen, sier Hanna da. Det var jo det året Norge fikk selveste Grunnloven, og den fine Konstitusjonen vår som er den eldste i Europa og den nest eldste i verden som ennå gjelder, og ble eget land etter mer enn 400 år med danskekonger. Og vi prøvde å dyrke potet oppi Eineåsen, sånn som 'n Grauer på Kjørbo, og je blei vaksinert mot kopper for det hadde presten Neumann i Asker bestemt. Og utpå høsten ble Peder Anker som eide Bærumsværket statsminister, og svigersønnen hans, grev Wedel som bodde i Hovedbygningen på Værket sammen med fru Karen, han ble finansminister! Og så fikk vi han kjekke kronprins Karl Johan! Nei Karine, Annus mirabilis, et flott år var det!

Og sånn driver vi på.

Det er slikt vi skal fortelle om her. Stort og smått. Om hvordan det var i Verden og i Norge og i Bærum for to hundre år siden. Om alt vi tenker på og lurer på og finner ut om 1814. Om det vi gjør istand og lager til den store turneen til alle barneskolene i Bærum. Og om selve turneen, når vi kommer igang etter påske. Om alt vi opplever i dette mirakelåret. Det blir storartet!

Bildet har Budstikka tatt på Bærums Verk.